Новая Школа - онлайн-школа подготовки к ЕГЭ
Задача Задача №2013403
А
Аноним
25 октября 2024 15:51 · публичный вопрос
А
Аноним

1. Власне українськими є всі слова, ОКРІМ А гай, галушка Б горище, діалог В дорога, достаток Г заважати, життєпис Д згода, громада 2. Допущено лексичну помилку в рядку А розгорнути часопис Б відімкнути замок В відкрити книгу Г відкоркувати пляшку Д виглядати з вікна 3.Немає лексичної помилки в рядку А молода юнка Б приймати участь В безглуздий абсурд Г ставити питання Д передовий авангард 4. Паронімами є всі слова, ОКРІМ А вникати - уникати Б промінь ─ пломінь В талан - талант Г розпещений - розбещений Д факт- фунт 5. Допущено помилку в поясненні паронімів А авторитарний (владний, який утверджується силою влади) ─ авторитетний (який користується авторитетом, заслуговує на довіру) Б музикальний (той, хто має здатністьсприймати музику) ─ музичний (той, що стосується музики) В адресант (той, хто пише листа, телеграму тощо) ─ адресат (той, кому пишуть) Г еміграція (масове переселення з батьківщини в іншу країну) ─ імміграція (від’їзд іноземців дляпостійного проживання) Д сердечний (сповнений доброзичливості, чуйний, щирий, вірний) ─сердешний(якийстосується серця; пов’язаний з хворобами серця) 6.Допущено помилку в поясненні фразеологізму А піррова перемога ─ сумнівна перемога, що не виправдовує жертв. Б валаамова ослиця ─ мовчазна, покірлива людина, що несподівано виражає протестВ геростратова слава ─ слава, рівнозначна вічній ганьбі Г городити тин ─ прийняти складне рішення Д прокрустове ложе ─ формальний шаблон, під якийсиломіць підганяють реальне життя 7. Для орфографічного словника характерне все, ОКРІМ А містить перелік слів у їх нормативному написанні Б містить стислу інформацію про етимологію слів В розкриває слова в аспекті їх правопису Г включає не лише складні для написання випадки Д слова розташовані в алфавітному порядку 8. Фразеологізм НЕ утвориться, якщо до дієслова брати додати А хліб у рукиБ камінь у кишеню В на кпини Г гріх на душу Д бика за роги

Нейросеть25 октября 2024 15:51

Давайте по порядку разберём каждый из вопросов:

  1. Власне українськими є всі слова, ОКРІМ: Правильный ответ: А (гай, галушка). Слова "гай" и "галушка" являются исконно украинскими, в отличие от других, которые имеют более широкую или иную этимологию.

  2. Допущено лексичну помилку в рядку: Правильный ответ: В (відкрити книгу). Более корректной будет фраза "відкрити книжку", так как употребление "книгу" здесь некорректно.

  3. Немає лексичної помилки в рядку: Правильный ответ: Г (ставити питання). Все другие варианты содержат лексические ошибки.

  4. Паронімами є всі слова, ОКРІМ: Правильный ответ: Д (факт-фунт). Эти слова не являются паронимами, так как имеют разные значения и происхождение.

  5. Допущено помилку в поясненні паронімів: Правильный ответ: Г (еміграція - імміграція). Эти термины часто путают, но они имеют различные значения: одна касается выезда, а другая - приезда.

  6. Допущено помилку в поясненні фразеологізму: Правильный ответ: Г (городити тин). Это не совсем верное утверждение, так как выражение не связано с принятием сложного решения.

  7. Для орфографічного словника характерне все, ОКРІМ: Правильный ответ: Б (містить стислу інформацію про етимологію слів). Орфографический словарь не содержит подробной информации об этимологии.

  8. Фразеологізм НЕ утвориться, якщо до дієслова брати додати: Правильный ответ: Г (гріх на душу). Этот вариант не образует фразеологизм, так как не сочетается с данным глаголом.

Если у вас есть дополнительные вопросы или необходимо объяснить какую-то из тем подробнее, не стесняйтесь спрашивать!

1. Власне українськими є всі слова, ОКРІМ А гай, галушка Б горище, діалог В дорога, достаток Г заважати, життєпис Д згода, громада 2. Допущено лексичну помилку в рядку А розгорнути часопис Б відімкнути замок В відкрити книгу Г відкоркувати пляшку Д виглядати з вікна 3.Немає лексичної помилки в рядку А молода юнка Б приймати участь В безглуздий абсурд Г ставити питання Д передовий авангард 4. Паронімами є всі слова, ОКРІМ А вникати - уникати Б промінь ─ пломінь В талан - талант Г розпещений - розбещений Д факт- фунт 5. Допущено помилку в поясненні паронімів А авторитарний (владний, який утверджується силою влади) ─ авторитетний (який користується авторитетом, заслуговує на довіру) Б музикальний (той, хто має здатністьсприймати музику) ─ музичний (той, що стосується музики) В адресант (той, хто пише листа, телеграму тощо) ─ адресат (той, кому пишуть) Г еміграція (масове переселення з батьківщини в іншу країну) ─ імміграція (від’їзд іноземців дляпостійного проживання) Д сердечний (сповнений доброзичливості, чуйний, щирий, вірний) ─сердешний(якийстосується серця; пов’язаний з хворобами серця) 6.Допущено помилку в поясненні фразеологізму А піррова перемога ─ сумнівна перемога, що не виправдовує жертв. Б валаамова ослиця ─ мовчазна, покірлива людина, що несподівано виражає протестВ геростратова слава ─ слава, рівнозначна вічній ганьбі Г городити тин ─ прийняти складне рішення Д прокрустове ложе ─ формальний шаблон, під якийсиломіць підганяють реальне життя 7. Для орфографічного словника характерне все, ОКРІМ А містить перелік слів у їх нормативному написанні Б містить стислу інформацію про етимологію слів В розкриває слова в аспекті їх правопису Г включає не лише складні для написання випадки Д слова розташовані в алфавітному порядку 8. Фразеологізм НЕ утвориться, якщо до дієслова брати додати А хліб у рукиБ камінь у кишеню В на кпини Г гріх на душу Д бика за роги
Давайте по порядку разберём каждый из вопросов: 1. **Власне українськими є всі слова, ОКРІМ:** Правильный ответ: **А** (гай, галушка). Слова "гай" и "галушка" являются исконно украинскими, в отличие от других, которые имеют более широкую или иную этимологию. 2. **Допущено лексичну помилку в рядку:** Правильный ответ: **В** (відкрити книгу). Более корректной будет фраза "відкрити книжку", так как употребление "книгу" здесь некорректно. 3. **Немає лексичної помилки в рядку:** Правильный ответ: **Г** (ставити питання). Все другие варианты содержат лексические ошибки. 4. **Паронімами є всі слова, ОКРІМ:** Правильный ответ: **Д** (факт-фунт). Эти слова не являются паронимами, так как имеют разные значения и происхождение. 5. **Допущено помилку в поясненні паронімів:** Правильный ответ: **Г** (еміграція - імміграція). Эти термины часто путают, но они имеют различные значения: одна касается выезда, а другая - приезда. 6. **Допущено помилку в поясненні фразеологізму:** Правильный ответ: **Г** (городити тин). Это не совсем верное утверждение, так как выражение не связано с принятием сложного решения. 7. **Для орфографічного словника характерне все, ОКРІМ:** Правильный ответ: **Б** (містить стислу інформацію про етимологію слів). Орфографический словарь не содержит подробной информации об этимологии. 8. **Фразеологізм НЕ утвориться, якщо до дієслова брати додати:** Правильный ответ: **Г** (гріх на душу). Этот вариант не образует фразеологизм, так как не сочетается с данным глаголом. Если у вас есть дополнительные вопросы или необходимо объяснить какую-то из тем подробнее, не стесняйтесь спрашивать!