Для розв’язання цієї задачі спочатку нам потрібно знайти висоту трикутника, що проходить через вершину кута при основі трикутника. Висота рівнобедреного трикутника ділить його на два правильних трикутники, а значить, ми можемо скористатися теоремою Піфагора.
За цією теоремою ми маємо:
( h^{2} = c^{2} - (a/2)^{2} ),
де ( h ) - висота, ( c ) - бічна сторона трикутника, а ( a ) - основа трикутника. Підставляючи відомі значення, отримаємо:
( h^{2} = 10^{2} - (16/2)^{2} ),
( h^{2} = 100 - 64 ),
( h^{2} = 36 ),
( h = 6 ) см.
Тепер, коли ми знайшли висоту, ми можемо обчислити синус, косинус і тангенс кута при основі трикутника. Для цього використаємо наступні формули:
Синус кута: ( \sin(\alpha) = \frac{протилежна сторона}{гіпотенуза} = \frac{6}{10} = 0.6 ),
Косинус кута: ( \cos(\alpha) = \frac{прилегла сторона}{гіпотенуза} = \frac{8}{10} = 0.8 ),
Тангенс кута: ( \tan(\alpha) = \frac{протилежна сторона}{прилегла сторона} = \frac{6}{8} = 0.75 ).
Отже, синус кута при основі трикутника дорівнює 0.6, косинус – 0.8, а тангенс – 0.75. Це є відповідь на ваше запитання. Якщо у вас є ще питання, не соромтесь запитати!